24/4/16

A GASTRONOMÍA DAS RÍAS BAIXAS TRIUNFA NO FESTIVAL DE CINEMA DE MÁLAGA

PRESIDENTA DE LA DEPUTACIÓN, DIPUTADOS Y ACOMPAÑANTES POSAN SATISFECHOS EN MÁLAGA
RIAS BAIXAS TRIBUNA / Redacción)
“Cociñando no fin do mundo”, a primeira longametraxe documental sobre gastronomía galega co patrocinio da Deputación e Turismo Rías Baixas, protagonizou a segunda xornada do “Gastroweekend
Os asistentes á proxección puideron descubrir os sabores da nova      cociña nunha sesión vermú na que a Presidenta Carmela Silva e os chefs Pepe Solla e Javier Olleros, exerceron de embaixadores
A segunda xornada do « Gastroweekend » do Festival de cinema de Málaga tivo acento e sabor das Rías Baixas grazas á proxección de 'Cociñando no fin do mundo', un documental que non só é un retrato da nova cociña galega, a través dos cociñeiros do Grupo Nove, senón que tamén percorre as belas paisaxes das Rías Baixas nos que estes se inspiran. 
A ópera prima do director vigués Alberto Bahamonde conseguiu atraer ao público malagueño na segunda xornada da segunda edición do Gastroweekend, no marco do Festival de cinema de Málaga. Co aforamento completo , as entradas esgotáronse aos poucos días da súa posta á venda, os asistentes disfrutaron dun documental que « mostra o traballo duns cociñeiros que forman parte da revolución gastronómica que está a suceder en Galicia », dixo Alberto Bahamonde.
A gastronomía é, sen dúbida, un dos atractivos turísticos principais das Rías Baixas. E así o destacou Carmela Silva, presidenta da Deputación de Pontevedra, que patrocina este documental e que convidou os malagueños a viaxar alí para descubrir a súa beleza. “Cando visitas Galicia namórasche e xa non podes deixar de volver. Rías Baixas, de onde eu son, é unha zona espectacular pero toda ela o é. É unha terra máxica onde traballan uns cociñeiros máxicos que son un orgullo inmenso e os nosos mellores embaixadores do noso extraordinario produto. Ademais dunha costa marabillosa, temos o río Miño, que sorprende desde o seu nacemento ata a súa desembocadura. Alí esperámosvos”, dixo a presidenta da Deputación de Pontevedra. 
Tras a proxección, o público malagueño asistiu a unha sesión vermú amenizada por Radio Pesqueira, autores da banda sonora do documental, e puido degustar diferentes pratos elaborados por Pepe Solla (Restaurante Casa Solla en Poio) e Javier Olleros (Restaurante Culler de Pau no Grove), membros do Grupo Nove, recoñecidos ambos cunha estrela Michelin, convertidos, para a ocasión, en portavoces dunha terra rica en produto de calidade e dunha gastronomía recoñecida no mundo enteiro  
Pepe Solla explicou que “canto máis vexo Cociñando no fin do mundo, máis me dou conta de que esta non é unha película de cociñeiros, senón que reflicte unha paisaxe, un territorio, a esencia da terra galega”. En referencia ao coidado da natureza para crear os produtos, que queda moi reflectido no filme, o chef sinalou que “en Galicia a sustentabilidade é unha forma de ser. Non é que nos expoñamos cambiar o mundo, senón que é a nosa forma de ver e estar nel”. Pola súa banda, Javier Olleros destacou que “Galicia é a terra perfecta para ser cociñeiro. Debemos de ser conscientes das nosas raíces, respectalas e usar o noso produto que é espectacular”. Ademais, explicou aos espectadores do cinema que estaban a gozar da sesión do Gastroweekend que “necesitamos produtores que coiden e consintan a materia prima galega. Eles son o noso motor, por iso tamén temos que coidalos e reivindicar o seu traballo”. 
“Cociñando no fin do mundo” resalta a beleza das paisaxes das Rías Baixas e as excelentes materias primas que nela cultívanse. Tamén mostra receitas tradicionales como o cocido galego, a pesca de lamprea, os viñedos da D.Ou. Rías Baixas, a horta aromática da leira de Pepe Veira ou o traballo de Misión Biolóxica que produce variedades como o “guisante lágrima”

Pontevedra non só é un referente gastronómico a nivel internacional, senón que conta, ademais, cun valioso patrimonio natural e cultural que consegue atraer ao ano a máis de 300.000 turistas. A provincia galega é, sen dúbida, un dos destinos nacionais máis completos para gozar das vacacións e do tempo libre. Ademais, as Rías Baixas agora está máis preto que nunca grazas á posta en funcionamento da liña aérea Vigo-Málaga con voos directos entre ambas as cidades